Glykemický index potravin

Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Exaktně je GI definován jako plocha pod křivkou glykémií během dvou hodin po požití dané potraviny, vyjádřená jako procento plochy pod křivkou po požití stejného množství sacharidů ve formě čisté glukózy. Vychází se z toho, že glukóza má glykemický index roven 100. Například celozrnný chléb má GI = 65, tudíž glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita za cca 2krát delší dobu než glukóza v čistém stavu. Glykemický index ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny, postup přípravy, délka vaření dané potraviny apod. Hodnotu GI potraviny nelze brát jako jediný faktor ovlivňující reakci glykémie. Protože rychlost vstřebávání glukózy do krve také ovlivňuje celkové množství tráveniny v žaludku (čím více potravy žaludek dostane, tím rychleji se tělo snaží potravu ze žaludku dostat pryč ⇒ trávení i vzestup glykémie je tudíž rychlejší). Pro praxi to znamená to, že z potravin s nižším GI dovede tělo lépe získat a využít glukózu, kterou tyto potraviny obsahují. Také potraviny s nízkým GI nezatěžují organismus velkými výkyvy hladiny glykémie, které mohou přispívat ke vzniku diabetu II.typu. Ač je někdy glykemický index užíván jako indikátor míry uvolňování inzulínu do krve, některé potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují mnoho inzulínu; pro tento účel je lépe vzít v úvahu inzulinový index.

Potraviny s nízkým GI<55

  • zvedají postprandiální glykémii (glykémii po jídle) velmi pomalu – tyto potraviny jsou velmi vhodné pro diabetiky a pro redukční diety
  • většina ovoce a zeleniny (jablka,švestky,třešně), ořechy, tmavá rýže,  černý chléb, cizrna, hrách, čočka, fazole

Potraviny se středním GI 56-69

  • zvedají postprandiální glykémii středně rychle
  • rýže bílá dlouhozrnná, těstoviny, celozrnný chléb, žitná mouka, kuskus, džusy

Potraviny s vysokým GI>70

  • zvedají postprandiální glykémii velmi rychle – nevhodné pro diabetiky ve větším množství, např.: PIVO GI 110!!, cukr GI 100
  • vařené brambory GI 97,bramborová kaše GI 95,hranolky GI 95, předvařená rýže GI 85, MED GI 95, pizza GI 80